Bli av med tobaksberoendet under semestern

Värmen är här. Snart börjar semestern. Kanske har du planerat in en resa till Gotland och vill uppleva den vackra ön utan att känna dig hämmad av ditt tobaksberoende? Har du provat att sluta röka och/eller snusa tidigare utan någon effekt? Kanske är det dags att ta tag i det igen i sommar.

Motivation till att sluta

Du har säkert hört om tobakens skadliga effekter förr. Men det skadar inte med lite upprepning. 12 000 personer i Sverige dör varje år i förtid till följd av rökning. Cigaretter ökar risken för allvarliga sjukdomar som lungsjukdomar, hjärt- och kärlsjukdomar, cancer samt andra kroniska besvär. Snus kan ses som mindre farligt men det finns vissa forskningsstudier som visar på att det kan leda till en ökad risk för vissa typer av cancer, diabetes typ 2 samt skador på tandköttet.

Cigaretter och snus innehåller ämnet nikotin som är mycket beroendeframkallande. Detta kan göra det mycket svårt för dig som beroende att sluta med dina skadliga vanor. Det bästa är såklart att sluta rakt av men i början kan det vara lättare att försöka trappa ner på beroendet med hjälp av substitut. Vissa byter exempelvis ut cigaretter till E-cigaretter när de försöker sluta. Hitta bra alternativ på Vapify.se.

Sommar och semester kan hjälp

Det kan vara en bra idé att nyttja sin semester till att bryta gamla vanor. Sommar och semester kan hjälpa till med detta. Som vi skrivit tidigare så gäller att man hittar sin motivation att sluta med rökningen. Ingen annan än du själv kan bestämma detta och att ta till hjälpmedel av olika slag kan underlätta under den första tiden då beroendet är som värst. Du kommer att tacka dig själv när du lyckas med att sluta röka.